Zuid-Limburgse Volt: 'Minstens drie zetels'

Zuid-Limburgse Volt: 'Minstens drie zetels'

16 sep. 2021
zetels Maastricht

Volt Zuid-Limburg denkt dat drie zetels moeten lukken in de gemeenteraad Maastricht bij de verkiezingen in 2022.

Er zijn veel en ook diverse reacties op de vacature voor gemeenteraadslid gekomen. Genoeg om een lijst met kandidaten te maken volgens het pariteitsprincipe dat Volt bij alle verkiezingen hanteert. Het betekent dat er afwisselend een man en een vrouw of niet-man op de verkiezingslijst komt te staan.

Regio
Een Zuid-Limburgse commissie selecteert als eerste de kandidaten erop of ze bij het gedachtegoed van Volt passen. Uiteindelijk stemmen de 300 leden in Zuid-Limburg over de samenstelling van de kandidatenlijst. Volt Zuid-Limburg is in 2019 in Maastricht opgericht. Jules Ortjens (28), die een tijd in Estland had gestudeerd en daar betrokken raakte bij Volt was er vanaf het begin bij. Het is bijzonder dat een lokale partij wordt samengesteld door mensen uit een grotere regio. De aspirant gemeenteraadsleden zijn allen woonachtig in Maastricht maar het bestuur van het Zuid-Limburgse bestaat uit twee Heerlenaren en een expat uit Maastricht.

Wiel
"Maastricht moet het wiel worden voor Zuid-Limburg", zegt Ortjens. "Volt Zuid-Limburg staat voor een euregionaal perspectief en de progressieve stem. Er is te weinig aandacht voor de internationale Maastrichtenaar, vult Laura Smit (26) aan. "Het openbaar vervoer in de euregio is erbarmelijk. Dat is zo'n probleem waar Maastrichtenaren dagelijks mee te maken hebben."

Internationale Maastrichtenaar
De nieuwe regionale partij maakt vanaf de oprichting gebruik van de kennis en ervaring van de al bestaande Nederlandse en Europese afdelingen. Zo leert Ortjens van mede Volters die deelnamen aan gemeenteraadsverkiezingen in Bulgarije, Duitland en Italië.

Lees ook: Europees Volt doet gooi naar Maastrichtse gemeenteraad

Cultuurfonds
De beweging in Zuid-Limburg gaat zich inzetten voor euregionaal openbaar vervoer, betaalbare campussen en een euregionaal cultuurfonds om de culturele verbinding tussen Aken en Luik te versterken en om Zuid-Limburg te onderscheiden van de Randstad.

Versplintering
Volt kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen in Maastricht 3,19% van de stemmen. In aantal 2074 stemmen. In 2018 deed de studentenpartij M:OED (Maastricht : Open, Eerlijk, Democratisch) voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde 2 van de 39 zetels. Die fractie is inmiddels geïmplodeerd maar wil met een nieuwe lijst toch weer meedoen in maart. De huidige gemeenteraad telt op dit moment mede door afsplitsing 15 fracties.